prof dr Carmen Dorobat Medicii infectionisti avertizeaza ca, de sarbatori, exista un risc mai mare de imbolnavire cu trichineloza. Ei se asteapta, in perioada ce urmeaza, sa creasca numarul persoanelor care consuma carne de porc neverificata in laborator. Trichineloza este o boala cauzata de infectarea cu un vierme parazit. Contaminarea se produce prin ingestia de carne infestata, insuficient preparata termic (carne de porc, mistret). "Dupa o perioada de post, este bine ca, odata cu venirea sarbatorilor de iarna, iesenii sa nu consume in exces alimente grase. De aceasta avertizare trebuie sa tina cont mai ales persoanele care sufera de colecistita cronica, hepatica cronica, pancreatita cronica, dar si cei care sufera de diabet sau boli cardiovasculare. De asemenea, este de dorit ca mesele sa fie in cantitati ponderate si fara exces de alcool. Recomandam pacientilor ca in aceasta perioada sa consume mai multe fructe decat de obicei si sa faca plimbari in aer liber. Atragem atentia ca nu trebuie consumata carnea de porc necontrolata de trichineloza. Aceasta boala debuteaza cu tulburari gastrointestinale, greata, dureri abdominale, voma si diaree. Persoanele care prezinta aceste simptome trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul specialist. Spitalul Clinic de Boli Infectioase este in regim de garda 24 de ore din 24, dar, sigur, noi dorim tuturor cititorilor sanatate si LA MULTI ANI!", a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.
prof dr Carmen Dorobat Medicii infectionisti avertizeaza ca, de sarbatori, exista un risc mai mare de imbolnavire cu trichineloza. Ei se asteapta, in perioada ce urmeaza, sa creasca numarul persoanelor care consuma carne de porc neverificata in laborator. Trichineloza este o boala cauzata de infectarea cu un vierme parazit. Contaminarea se produce prin ingestia de carne infestat