Localnicii apelează la tot felul de tertipuri ca să atragă clienţi pentru godacii scoşi la vânzare în obor cu câteva zile înainte de Crăciun. Cumpărătorii îl pot lua acasă pe „piticul“ Boc, crescut ecologic la coteţ
Fraţii Lazăr au venit la târgul de animale organizat în oraşul nemţean Roznov pregătiţi să vândă la un preţ bun cei doi porci de peste 200 de kilograme fiecare. „Ne înţelegem la preţ, nu-i problemă, cred că-i dăm repede. Ăsta-i Emil Boc, celălalt e Constantin. Faci din ei un cârnaţ cât o funie de 50 de metri“, îşi prezintă Vasile Lazăr marfa cu greutate. Simion, fratele său, are CV-ul complet al animalelor: „Constantin are un an şi cântăreşte 235 de kilograme, piticul Boc a intrat la apă, are numai 200 de kile“.
Porcii legaţi de picioare stau tolăniţi în căruţa cu coviltir şi ignoră toată agitaţia din jur. Proprietarii încep să-i stârnească şi îi lovesc cu palmele să se ridice, ca să vadă clienţii că marfa este de calitate. „Dacă nu-i vioi şi nu guiţă, clientul poate crede că porcul are vreo boală“, explică Marian Todiraş procedurile de la târg.
Stimulat de palmele primite pe spate şi de gălăgia din jur, porcul cu nume de premier se ridică şi începe să se agite, mai ales că nu are prea mult spaţiu de manevră în căruţa strâmtă. „Nu se-nţeleg de loc, se ceartă încontinuu parcă-s Geoană şi cu Ponta, nu ştie cum să-l scoată din Senat“, spune Simion, care se vede că este un telespectator fidel al ştirilor politice.
Porcul de cumpărat, mai rentabil
Cei mai mulţi cumpărători sunt prea nerăbdători să deguste din bunătăţile specifice Sărbătorilor încât abia aşteaptă ziua de Ignat, 20 decembrie, când, după tradiţie, se sacrifică porcul. „Nu pun eu mâna pe cuţit, că mi-e milă, eu doar îl mănânc“, spune Aurel Nunu, un bătrân extrem de fericit după ce şi-a cumpărat un porc de vreo 200 de kilograme cu 1.300 de lei.