Capitala nord-coreană, Phenian, este un oraş mai mare decât Bucureştiul. Totuşi, pe străzi nu există maşini aproape deloc, iar oamenii sunt şi ei extrem de rari la vedere. De asemenea, pe străzi nu există niciun fel de reclame comerciale.
Coreea de Nord şi-a închis graniţele încă dinainte de a anunţa, luni, moartea conducătorului iubit, Kim Jong Il. Nimeni nu ştie acum la ce să se aştepte din partea celui mai secretos şi mai nedemocratic stat din lume.Primul lucru pe care îl observă turiştii care ajung în Coreea de Nord este cât de curat e aerul, transmite CNN. O altă curiozitate este faptul că, în capitala Phenian, nu există niciun panou publicitar şi nu există maşini aproape deloc. Trotuarele sunt şi ele aproape pustii. Unul dintre rarele momente când nord-coreenii pot fi văzuţi afară este dimineaţa, când fac gimnastică aerobică, înainte de începerea lucrului. În jurul prânzului, unii muncitori ies din nou afară pentru câte o partidă de volei.
Oraşul pare mort în timpul săptămânii. În Phenian există câteva baruri, dar se închid la ora 10 seara. Nu există mulţimi de oameni, iar acest lucru este ciudat, deoarece Phenianul are trei milioane de locuitori. „Nu e niciun fel de aglomeraţie. Totul este la circa 5 minute distanţă. Te întrebi unde e lumea", a declarat pentru CNN britanicul Simon Cockerell, care a vizitat Coreea de Nord de circa 100 de ori, deoarece lucrează pentru o agenţie de turism din China care organizează excursii în statul secretos.
Oameni ai muncii
Nord-coreenii sunt o societate de oameni ai muncii. Săptămâna de lucru este de şase zile, iar copiii sunt la şcoală. Doar în weekend, oamenii pot fi văzuţi pe afară, prin parcuri, după cum povestesc turiştii. Dar toată munca lor nu este pentru bunăstarea personală. „E o ţară extraordinar de săracă. Oamenii nu cheltuiesc pentru