Andrei are puţin peste 6 ani şi crede în poveşti, în magie şi miracole, în bine şi în drepturile copilului.
De altfel, relaţia lui cu copiii este una specială, poate şi datorită meseriei mamei, purtător de cuvânt la Protecţia Copilului în judeţul Timiş.
Andrei ştie că toţi copiii au drepturi, că adulţii nu au voie să-i lovească şi că există un număr de telefon unde cei mici pot suna dacă au nevoie de ajutor.
Tocmai de aceea, o dată, când a fost certat, a ameninţat, peltic: "Dacă mă mai cerţi, te spun la protecţia copilului".
Adevărul este că tot mergând în vizită prin centrele de plasament, Andrei a învăţat că pe lume există şi copii săraci.
Aşa se face că băieţelul renunţă fără regrete la jucăriile proprii, oferindu-le copiilor săraci sau chiar altor pitici pe care-i întâlneşte în parc: "Lasă mama, să se bucure şi ei, că eu mai am jucării", spune el.
Moşul face magii
În perioada aceasta, piciul s-a transformat într-un adevărat "sfânt". E mai cuminte decât de obicei, evită să facă "prostioare", ca să nu-l vadă Moşu’. I-a scris chiar o scrisoare pe care a desenat un îngeraş şi în care îi cere un robot, un titirez şi-un dinozaur Rex.
Este ferm convins că Moşului nu îi trebuie bani pentru cadouri, pentru că are magie şi poate face orice. În caz că nu-i vor fi satisfăcute toate doleanţele, "nu-i nicio problemă. Le aduce în alt an", ne spune băiatul.
Până la venirea Moşului, Andrei îşi vede de tabieturi. Pictează pietre şi scoarţă de copac, îşi pictează hainele cu acuarele speciale, cântă în formaţia improvizată Rocken’tobe (tobele sunt reprezentate de un castron, iar beţele – două linguri de lemn) şi dansează pe muzica din "Cartea Junglei".
Dilemele lui existenţiale
Mai are şi câteva întrebări "existenţiale", la care, oricât i-a stresat pe adulţi, nu a găsit încă răspuns: "De ce vouă, femeilor, vă plac panto