Tot mai mulţi manageri de pensiuni, hoteluri şi restaurante îşi atrag clienţii prezentând ritualul tăierii porcului.
Tăierea porcului a ajuns un mijloc de atragere a turiştilor şi, implicit, de a face bani. În aceste zile, zeci de pensiuni din Bucovina le oferă turiştilor un spectacol inedit: sacrificarea animalului după obiceiul locului.
SUCEAVA. Pentru a avea cât mai mulţi clienţi, administratorii pensiunilor din Bucovina fac demonstraţii chiar în faţa vizitatorilor, nu doar în ziua de Ignat. „Am tăiat un porc de vreo 200 de kilograme şi am făcut preparate petru a avea pe când vin turiştii, iar pe 24 dimineaţa, când se cazează, noi pregătim cel de-al doilea porc. Aşa turiştii pot să mănânce şorici şi să vadă cum se pregăteşte cârnaţul, chişca, iepuraşul, toate tradiţionale şi ecologice", ne-a spus Dumitru Bodnar, administratorul unei pensiuni din Suceviţa.
Demonstraţie la Muzeul Bucovinei
Dacă de Ignat mai toţi gospodarii din Bucovina taie porcul, dar fără a mai respecta întru totul tradiţiile, azi, de la ora 9.00, reprezentanţii Muzeului Bucovinei îi aşteaptă pe turişti să vadă cum se tăia porcul odinioară. Ca şi anul trecut, întregul spectacol are loc în curtea muzeului, unde cei prezenţi vor putea vedea pe viu ritualul tăierii porcului în Bucovina, în compania muzeografilor care le vor povesti turiştilor obiceiurile şi superstiţiile legate de Sărbători.
„Avem un porc de aproximativ 100 de kilograme pe care l-am primit din sponsorizări, iar angajaţii noştri vor pregăti preparatele din carne. Îi aşteptăm pe toţi cei care vor să vadă cum se pregătesc cârnaţii, caltaboşii, toba, dar şi alte preparate tradiţionale de Crăciun", ne-a spus Emil Ursu, directorul muzeului. Ideea a aparţinut Consiliului Judeţean, evenimentul făcând parte din Proiectul „Crăciun în Bucovina".
„Încă nu cred că a ajuns porcul o chest