Niciun Crăciun nu este complet fără o poveste, iar anul acesta a fost plin de poveşti, reale, unele interesante pentru public, altele amare pentru protagonişti, cu suspans, speranţă, amăgire, alianţe şi duşmănii, toate ingredientele de care un basm are nevoie pentru a ţine publicul cu sufletul la gură. Orice poveste are eroii ei, pozitivi şi negativi, iar anul acesta cel mai blamat erou a fost, cu siguranţă, Criza. Cu ea s-au luptat şefii de state şi de guverne din întreaga lume, instituţiile financiare şi oamenii de rând, protestatarii. Criza a prins în gheare economii mari şi mici deopotrivă, precum Grecia, Italia şi SUA, ajutată de obscure personaje negative precum speculatorii, a divizat imperii şi închegat prietenii.
Recesiunea şi Austeritatea
Pentru unele state europene deja un balaur care macină economiile de ani de zile, Recesiunea se apropie rapid şi de alte ţări europene. Acest spirit negru bântuie întreaga zonă euro, inclusiv Germania, cea mai mare economie europeană.
Dependenţa economică şi financiară de uniunea monetară va face ca Recesiunea să ajungă rapid şi în Europa de Est, unde printre statele vulnerabile se numără şi România. Recesiunea n-ar găsi teren propice dacă înaintea ei n-ar fi trecut Austeritatea, personaj îmbrăţişat de toate statele europene în speranţa că el le va rezolva problemele de finanţare şi va readuce încrederea pieţelor.
Austeritatea, cu tăieri de salarii, reduceri de cheltuieli şi vânzări de proprietăţi de stat, a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe în Italia, Portugalia, Franţa, dar mai ales în Grecia. Austeritatea este cel mai mare duşman al Revenirii economice, personaj care se lasă încă aşteptat în Europa.
Criza
Personajul anului care iese cel mai puternic în evidenţă este Criza, sub diferite înfăţişări, bancară, în Europa, a datoriilor, în Europa şi SUA, şi politică, în