Liderii europeni nu au reuşit să ajungă la o înţelegere clară pentru salvarea Europei înainte de Sărbători, aşa cunm îşi doreau. Cu toate că există mai multe întrebări ca niciodată în ceea ce priveşte viitorul zonei euro, oficialii au decis să nu poarte negocieri în această perioadă şi să reia discuţiile la începutul lui 2012.
Faptul că se apropie Crăciunul şi Revelionul nu este o garanţie că discuţiile aprinse pe marginea strategiei de salvare a zonei euro nu vor continua. Ne amintim cu toţii cum Nicolas Sarkozy a zburat la Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel la doar trei ore după ce soţia sa, Carla Bruni, îi născuse prima fetiţă.
Însă oficialii sunt hotărâţi ca, de Sărbători, să renunţe la certuri şi negocieri, doar pentru a le relua imediat ce înepe 2012.
Astfel, chiar dacă timpul nu este de partea Europei, aşa cum avertiezază voci înalte de la Bruxelles, din FMI şi chiar preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, momentul adevărului va trebui să aştepte până în ianuarie.
La 9 decembrie, şefii de stat din UE au promis înfiinţarea unui fond de urgenţă în valoare de 200 de miliarde de euro în cadrul Fondului Monetar Internaţional pentru sprijinirea statelor cu probleme din zona euro. Li s-au dat 10 zile pentru a pune în practică planul. Şi, întocmai precum cei 12 apostoli care erau, de fapt, trei, rând pe rând, tot mai multe state s-au retras din înţelegere, anunţând că nu vor să cotizeze la FMI.
Printre acestea Marea Britanie, Cehia şi Bulgaria. Inclusiv puternica Germanie şi-a exprimat, prin vocea guvernatorului băncii centrale, Jens Weidmann, reticenţa faţă de a bloca o sumă importantă în FMI şi a explicat clar că, în cel mai bun caz, Germania îşi va acoperi doar propria contribuţie, în valoare de 45 de miliarde de euro, şi că nu poate aloca mai mulţi bani, chiar dacă alte state se retrag din