Dovedirea bărbăţiei şi câştigarea poporului sunt două dintre explicaţiile pe care analiştii le-au dat derapajelor verbale ale lui Victor Ponta. Sursa: Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Derapajele lingvistice ale liderilor opoziţiei - şi în special ale lui Victor Ponta, care l-a numit "prost" pe premierul Boc - sunt explicate în mod diferit de analiştii politici.
În timp ce unii pun aceste reacţii pe seama frustrării opoziţiei că nu reuşeşte să se impună în Parlament, alţii spun că este o strategie de a intra pe sub pielea oamenilor simpli sau plasează comportamentul în contextul crizei economice globale.
Dan Pavel: "Acesta este limbajul obişnuit din România"
"Probabil cei care folosesc limbajul acesta sunt sinceri, nu mai au inhibiţii în a exprima public ce simt", spune politologul Dan Pavel. "Acesta este limbajul obişnuit din România, oamenii aşa vorbesc pe stradă şi politicienii vor să arate că sunt din popor. Politicienii reprezintă societatea chiar şi la nivelul cel mai de jos", comentează el. "Vor să arate că deşi au făcut şcoala sunt "băieţi de-ai noştri". Ei ţintesc nivelul majoritar, unde lumea se exprimă aşa. În plus, ei se cred îndreptăţiţi, au fost şi ei atacaţi şi se apără", adaugă Pavel.
Vasile Dâncu: "E o formă de disperare a opoziţiei"
Vasile Dâncu ţine să-l scuze pe mai tânărul său coleg şi în acelaşi timp preşedinte de partid. "Nu e Ponta cel care a degradat limbajul politic în România", spune el, amintind de succesul lui C.V. Tudor. El explică acest tip de discurs prin frustrarea opoziţiei, care nu reuşeşte să-şi impună politicile în Parlament.
"E o formă de disperare a opoziţiei, care ridică tonul, pentru că totul merge prin asumări de răspundere, Parlamentul a fost pus într-o paranteză totală. Probabil asta este o formă de a atrage atenţia. Nu ştiu dacă este cea mai bună, dar probabil au ajuns la capătul răbdărilor", spun