Flăcăii care merg la colinda „Buţii“ au început pregătirile din ziua Sfântului Nicolae. Obiceiul „Buţii“ de la Deal, comuna Cîlnic, a reuşit să depăşească barierele ideologice ale perioadei de dinainte de 1989, cand, spun batranii satului, obiceiul nu era agreat de autorităţi.
Feciorii din satul Deal, comuna Cîlnic, au început pregătirile pentru „Bute“ pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Flăcăii au prins atunci caii la căruţa împodobită, în care au pus butea şi au pornit prin sat, ca să adune vinul pentru sărbătoarea de Crăciun. Alaiul feciorilor s-a oprit la o familie de gospodari din sat, care păstrează în pivniţă butea cu vin până la Crăciun.
„Toţi flăcăii care merg cu colinda de Crăciun au pus vin în bute. Crâşmarul a pus în bute 40-50 litrii de vin de la fiecare participant. Gazda care păstrează butea în pivniţă este un om gospodar, de cinste şi omenie. După ce au adunat vinul, feciorii repetă cele 22 de colinzi sfinte, care se aud de Crăciun pe uliţele satului“, a explicat profesorul Alexandru Başa din satul Deal.
În Ajunul Crăciunului, cei 20 de flăcăi care merg la colindat se îmbracă în haine tradiţionale şi se adună la gazdă. Tinerii cu armata făcută se cunosc după plosca cu vin împodobită. Ceilalţi poartă pene la căciulile din blană de miel. După ce colindă gazda, alaiul pleacă spre casa preotului, unde spun colinde specifice, dar şi la cererea gazdei.
Flăcăii primesc în dar colaci şi bani
„De la preot colindătorii se duc la învăţător, la primar, unde zic «colinda judelui» şi apoi, iau la rând casele oamenilor de la un capăt al satului la altul. Pârgarii merg înaintea alaiului şi întreabă gazdele dacă primesc feciorii la colindat“, a mai adăugat profesorul Alexandru Başa, care coordonează grupul de colindători din satul Deal.
Colindatul cetei se încheie în ziua de Crăciun, pe la orele amiezii, câ