Dacă analizele îţi indică un nivel crescut al grăsimilor din sânge, este bine să iei măsuri urgent, deoarece duc la boli cardiovasculare şi la pancreatită. Află ce sunt trigliceridele şi ce rol joacă în organism.
Trigliceridele reprezintă un tip special de grăsimi care, alături de colesterolul total, constituit din colesterolul de înaltă densitate (bun) şi cel de joasă densitate (rău), constituie profilul lipidic. Colesterolul şi trigliceridele sunt tipuri diferite de lipide. Colesterolul intră în constituţia membranelor celulare şi în compoziţia unor hormoni.
Trigliceridele, în schimb, reprezintă unul dintre principalele rezervoare de energie ale organismului, fiind depozitate la nivelul celulelor adipoase. Mai exact, dacă în urma procesului de digestie, organismul se confruntă cu un surplus de calorii (provenite îndeosebi din carbohidraţi şi din grăsimi saturate), acestea se depozitează în adipocite sub formă de trigliceride. Ulterior, între mese, trigliceridele sunt eliberate pentru a asigura nivelul energetic al organismului. În general, trigliceridele provin din alimentaţie, însă o mică parte este sintetizată la nivelul ficatului.
În exces, pot determina accidente vasculare
Medicul recomandă, în general, măsurarea nivelului trigliceridelor ca parte a unei investigaţii care implică şi verificarea concentraţiei nivelului colesterolului din sânge. O concentraţie normală a trigliceridelor nu ar trebui să depăşească valoarea de 150 mg/dl. În cazul în care nivelul trigliceridelor depăşeşte această valoare se recomandă modificarea unor obiceiuri alimentare sau chiar schimbarea stilului de viaţă (de exemplu, renunţarea la dulciuri şi la fumat şi activitate fizică zilnic).
Însă, dacă nivelul acestor lipide este de 500 mg/dl sau peste această valoare, se impune tratament medicamentos, deoarece riscul de blocare a circula