Cu toate că fondurile europene au fost puse la dispoziţie pentru toate comunităţile, nu toată lumea va beneficia de ele. Motivul - nu toţi primarii şi-au dat silinţa să depună proeicte şi să câştige finanţări.
"Omul sfinţeşte locul" este proverbul care defineşte cel mai bine situaţia din Sălaj unde, cu toate că, cel puţin teroretic, comunităţile au avut acces egal la fondurile europene, există decalaje de ordinul milioanelor de euro între o unitate administrativă şi alta în ceea ce priveşte absorbţia banilor. Diferenţele sunt date, în marea majoritate a cazurilor, de interesul primarului şi de insistenţa lui în accesarea acestor fonduri.
Sărmăşag şi Bălan - proiecte de peste 5 milioane de euro
În rândul comunelor, titul de campioană este împărţit de Sărmăşag şi Bălan. Potrivit unui document întocmit de Instituţia Prefectului - Carta Albă a Fondurilor Europene - comuna Sărmăşag are cea mai mare sumă atrasă din astfel de fonduri - peste 5,7 milioane de euro - însă este vorba, în mare parte, despre proiecte depuse, nu şi semnate încă. Bălanul, pe de altă parte, are o sumă ceva mai mică, 5,07 milioane de euro, însă are contracte semnate pentru aproape toţi banii.
Locul 3 este ocupat de comuna Pericei, care are proiecte finanţate din fonduri europene în cuantum de 4.449.020 de euro. Pe locul 4 este Horoatu Crasnei, cu 4.414.377 euro, iar pe 5 Crasna, cu 4.305.196 de eruo. Locul 6 este ocupat de comuna Benesat, cu 4.230.025 de euro, iar locul 7 de Hereclean, cu 4.185.408 euro. Ultimele trei locuri din Top 10 sunt ocupate, în ordine, de Bocşa, Vârşolţ şi Bănişor, cu proiecte în valori cuprinse între 3 şi 4 milioane de euro.
La polul opus sunt comunele Băbeni, Cizer, Halmăşd, Lozna, Sălăţig, Sâg, Sânmihaiu Almaşului, Someş Odorhei şi Surduc, cu ZERO euro.
Zalăul, campionul oraşelor
La oraşe, campion absolut este Za