Cimitirul musulman central din Constanţa, vechi de peste un secol, a ajuns, în ultimii ani, un loc în care, pe lângă mormintele simple, impuse de codul de conduită al cultului islamic, s-au ridicat adevărate palate mortuare.
1 /.
Fără nicio aprobare a muftiatului, aşa cum trebuie procedat, şi fără vreo autorizaţie de construcţie emisă de primărie, proprietarii şi-au construit ,unde au dorit în cimitir, adevărate imobile somptuoase, cu coloane înalte din marmură de toate culorile, cu turnuri poleite, iar pe pietrele funerare au aplicat chiar şi pozele defuncţilor, deşi religia musulmană interzice asemenea “păcate".
Muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, spune că este vorba de “oameni care au probleme cu legea, nu ascultă nici de mine, ce să mai asculte de administratorul cimitirului pe care în mai multe rânduri l-au ameninţat chiar l-au şi agresat".
Regulile musulmane, sfidate de interlopi
Conform rânduielilor comunităţii musulmane, mormintele trebuie să fie simple, piatra funerară nu trebuie să depăşească înălţimea de 1,50 m, “şi trebuie să arate decent şi modest, este strict interzis în religia noastră să faci un mormânt opulent".
Preceptele religiei musulmane sunt însă ignorate de “rudele cu dare de mână “. La intrarea în cimitir, lângă monumental eroilor musulmani din România, căzuţi în cele două războaie mondiale, tronează “palatal mortuar în care odihneşte soţia unui temut interlop local". Alte rude sau prieteni i-au urmat exemplul. Muftiul ne indică o moschee în miniatură, din capătul aleii centrale, unde rudele unei tinere decedate în urmă cu doi ani ,"au ridicat efectiv un palat cu geamuri antiglonţ“.
Administratorul cimitirului musulman, Gemaledin Nurla, descrie că imobilul “este ca un adăpost nuclear, cu stâlpi solizi, fundaţie turnată, cu armătură, dedesupt are o încăpere adâncă de doi me