Presa oficială din Coreea de Nord a început să construiască un cult al personalităţii în jurul moştenitorului comunist, Kim Jong-Un, care împlineşte 29 de ani în ianuarie.
El a fost aruncat în lumina reflectoarelor la anunţul morţii tatălui său, pe 19 decembrie. În cele câteva zile care au trecut de atunci, mass-media oficială i-a adăugat mai multe titluri la CV-ul destul de subţire, numindu-l "marele tovarăş", "comandant suprem al armatei" (cea de-a patra ca mărime din lume) şi "şef al Comitetului Central" al partidului unic, deşi, oficial, nu deţine încă aceste titluri. Ziarele comuniste scriu că Jong Un este acum "liderul înţelept al partidului, statului, armatei şi oamenilor".
Indiciu tipografic de supunere
Ediţia de ieri a „Rodong Sinmun", oficiosul Partidului Muncitorilor, partidul unic din Coreea de Nord, a scris numele noului lider cu caractere îngroşate, un privilegiu rezervat până în prezent numai lui Kim Ir Sen, fondatorul Coreei de Nord comuniste şi lui Kim Jong Il, fiul şi succesorul acestuia la conducerea ţării. Este un semn de supunere suplimentar al regimului faţă de noul său lider, relatează AFP. Această distincţie tipografică arată că tranziţia continuă fără incidente pentru cel de-al treilea reprezentant al singurei dinastii comuniste din lume.
Phenianul a început să-şi recheme oficialii de rang înalt din misiunile diplomatice din China în weekendul trecut, chiar înainte de anunţul privind moartea lui Kim Jong Il, potrivit publicaţiei sud-coreene „Korea Times".
Cumnatul, „marea necunoscută"
Mulţi dintre ei „îşi amână întoarcerea şi caută tot felul de scuze", scrie publicaţia, citându-l pe Do Hee-yun, secretar-general al unui grup care se autointitulează „Coaliţia Cetăţenilor pentru Drepturile Refugiaţilor Nord-coreeni". Do susţine că mulţi dintre ei se tem de epurare politică. „Regenţii" aleşi de Kim Jong Il sunt