În Centrul de recuperare din Alba Iulia vor fi trataţi copii cu afecţiuni neuromotorii şi osteoarticulare, precum şi cu probleme motorii datorate accidentelor. Ajutor pentru dotarea cu aparatură pot da şi oamenii de afaceri prin direcţionarea a 20 la sută din impozitul pe profit.
Centru va fi funcţional la demisolul Căminului pentru vârstnici situat în zona Schit din Alba Iulia. Aici, vor fi trataţi în regim de gratuitate 25 de copii diagnosticaţi cu paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză spastic-diskinetică sau cu probleme psiho-motorii grave.
Iniţiativa aparţine Asociaţiei „Maria Beatrice“ pusă pe picioare de familia Onac din Alba Iulia, părinţi a căror copil suferă de paralizie cerebrală. Boala este una nemiloasă care o împiedică pe fiica lor, Maria Beatrice, să vorbească, să-şi ţină capul şi trunchiul în echilibru.
Cost lunar/copil în străinătate: 30.000 de lei
În 2010, specialiştii de la o clinică din Germania i-au implantat celule stem. În plus, a fost internată de trei ori şi într-o clinică de recuperare din Ucraina. Tratamentele în străinătate au costat 23.000 de euro, sumă obţinută prin solidaritatea celor din jur.
„Am putea să o ajutăm pe Maria Beatrice şi pe alţi copii aflaţi în situaţia ei, dacă am dota un centru de reabilitare motorie, avand specificul acestei afecţiuni, care să aibă aparatură ca şi cea a clinicilor din străinătate, inclusiv bazin pentru hidroterapie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi bineînţeles asistenţă de specialitate. Mai mult, fetiţa noastră, deşi nu aleargă, are nevoie de socializare şi dorim să-i creăm un cadru în care să se dezvolte alături de copii asemănători ei si de parinţii lor“, spune Sebastian Onac, tatăl Mariei Beatrice, care este profesor de informatică la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.
Centrul de recuperare în regim de zi pentru copii cu diz