Delphi Packard se judecă pentru o amendă de două milioane de lei din cauza problemelor de mediu. Istoria amenzii de aproximativ 500.000 de euro primite de Delphi Packard, care oferă peste 6.000 de locuri de muncă numai prin fabrica de la Sânnicolau Mare, începe în 2009, când Administraţia Fondului pentru Mediu a verificat modul în care Delphi reciclează deşeurile.
Controlul a vizat activitatea firmei pe o perioadă de şase ani. În urma verificărilor, inspectorii au stabilit că sunt diferenţe între sumele pe care le-au calculat ca şi obligaţii de plată cei de la Delphi şi sumele stabilite de organele de control.
Potrivit documentelor din dosar, diferenţele provin din faptul că reprezentanţii societăţii au considerat ca reciclate cantităţile de deşeuri livrate către societăţile SC Muller Guttenbrun Recycling şi SC Remat MG SA.
Inspectorii Administraţiei Fondului pentru Mediu au considerat, însă, că prin contractul dintre Delphi şi cele două firme scopul reciclării nu a fost atins şi au aplicat o amendă de peste 1,2 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de aproape 731.000 de lei. Compania a contestat amenda, dar cererea a fost respinsă, astfel că firma a atacat decizia în instanţă, proces care s-a judecat în prima fază la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara.
Rezultatul expertizei
În acţiunea deschisă în instanţă, avocaţii celor de la Delphi Packard au cerut anularea amenzii, susţinând că au îndeplinit toate cerinţele de mediu. „Am procedat la reciclarea conform legii a deşeurilor de ambalaje, reţinându-se în mod eronat de către autoritatea de control că subscrisa societate nu a reciclat niciun kilogram de ambalaje în tot intervalul menţionat. Toate deşeurile au fost preluate în vederea reciclării”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Au pierdut pe fond
Ins