O noua constitutie cu accente foarte nationaliste incepand cu 1 ianuarie, un amestec de reforme controversate, o tara care se confrunta cu mari probleme macroeconomice: in doi ani, premierul conservator Viktor Orban a reusit sa izoleze Ungaria in cadrul Uniunii Europene, scrie AFP.
Pe langa reformele legate de Banca Centrala, justitie, legea electorala, o lege pentru "stabilitatea financiara" ar urma sa impuna pe viitor necesitatea unei majoritati de doua treimi in Parlament pentru a modifica taxa unica (de 16%), iar aceasta masura va lega mainile unui viitor guvern in materie bugetara.
Or, este putin probabil ca un nou guvern sa mai dispuna de o astfel de majoritate, asa cum este cazul in prezent pentru partidului lui Orban, Fidesz.
Multe dintre aceste legi au "valoare constitutionala" si nu vor putea fi modificate in Parlament fara o majoritate de doua treimi.
Guy Verhofstadt, fost premier belgian si presedintele liberalilor in Parlamentul European, considera noua constitutie drept "calul troian al unui sistem politic mai autoritar, bazat pe perpetuarea puterii unui singur partid".
La acestea se adauga instalarea in posturi de raspundere in aparatul de stat a apropiatilor lui Viktor Orban. Presedintele Bancii Centrale, Andras Simor, este ultimul care mai opune rezistenta, dar nu se stie cat timp va mai rezista, in ciuda sustinerii Bancii Centrale Europene.
In sectorul cultural, Fidesz nu a ezitat sa promoveze personalitati notorii de extrema dreapta, inclusiv antisemiti, in mass media publica, marcata de concedieri masive si de pensionarea anticipata a ziaristilor rebeli. In plus, Klubradio, singurul radio de opozitie, si-a pierdut frecventa.
Politica economica "neortodoxa" a lui Viktor Orban - taxe asupra bancilor, grupuri energetice si de telecomunicatii, nationalizarea caselor de pensii priva