Stimați politicieni, vine campania electorală. Acum, când lumea ”de pe stradă”, ”oamenii obișnuiți”, cum îi numiți, își abandonează bucuroși economiile de peste an pentru o noapte de revelion de neuitat în stațiunile de ”lux” din Apuseni, sperând la un ”an nou fericit”, dopuri de șampanie și cabane încălzite cu lemne (nemarcate?), este timpul să fiți pe fază, pentru că știți, desigur, că la începutul oricărui an electoral, cele mai importante sunt artificiile.
Fie că optați pentru petarde (mai zgomotoase, ce-i drept) sau pentru fumigene (cu avantajele lor), vă propunem mai jos câteva reguli de urmat, bune pentru orice politician (de la începători la baroni locali) care așteaptă campania electorală.
Promisiunile se împart în două categorii (teoreticienii au încercat și alte abordări, dar practica i-a contrazis). Sunt cele pe care intenționați să le țineți, cum sunt de exemplu cele pe care vi le faceți dumneavoastră înșivă (”dacă voi câștiga, mă răzbun pe cutare” sau ”dacă voi câștiga, îmi schimb mașina”) și cele pe care nu v-a trecut niciodată prin minte că ați putea să le onorați, cum sunt cele pe care le faceți alegătorilor (și toate celelalte). Dacă vizați un post de primar într-o comună, neapărat să promiteți canalizare (chiar dacă nu e nevoie), apă (cu condiția ca respectiva comună să nu fie inundată chiar în zilele în care dumneavoastră v-ați programat acțiunile electorale), parc și orice alt lucru perfect inutil pe care considerați că lumea l-ar aprecia. Dacă, în schimb, candidați la oraș, deschiderea unui mall trebuie să fie principalul punct al campaniei dumneavoastră, alături de promisiunea înființării unor locuri de muncă, ”absolut necesare …” – ați prins ideea.
2. Discursul. Dacă sunteți de modă veche, puteți exersa în oglindă. Dacă aveți buget, puteți face probe video. Indiferent de varianta adoptată, trebuie să păreți tot