Anul care tocmai a început reprezintă încă o necunoscută pentru mediul economic ieşean. Dacă unii oameni de afaceri sunt optimişti şi speră într-o dezvoltare a pieţelor, alţii privesc sceptici la ofertele pe care le aduce 2012.
Din perspectiva liderilor economiei ieşene, atragerea de fonduri europene ar trebui să reprezinte şi anul acesta o opţiune viabilă pentru relansarea pieţelor. „În prima parte a anului, în varianta optimistă, poate nu ne vom confrunta cu o scădere economică. Speranţa pentru anul viitor vine de la economiile europene, prin atragerea de investiţii străine", susţine Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi. Acesta susţine că iniţiativele din mediul privat puse pe picioare cu fonduri europene vor reprezenta şi în anul care abia a început o „gură de aer proaspăt" pentru economia ieşeană.
Ieşenii intră în noul an datori vânduţi la bănci. Ce spun specialiştii despre restanţele record
În plus, şeful Camerei de Comerţ susţine că o altă posibilitate ca economia, nu doar cea ieşeană, ci chiar cea naţională să iasă din conul de umbră încare se află de ani de zile ar fi reluarea relaţiilor tradiţionale de export. „România ar trebui să privească mai mult spre Răsărit când vine vorba despre exporturi. Am abandonat statele ex-sovietice, poate chiar şi China care ar fi potenţiale pieţe pentru export. Ar fi timpul să reluăm relaţiile economice", a completat Paul Butnariu.
IT-ul şi outsourcing-ul, „vedetele" lui 2012
Unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ieşeni, Bogdan Piţigoi, preşedintele grupului de firme Tester Casa Auto spune că în anul care tocmai începe ar miza pe două ramuri ale economiei: IT-ul şi serviciile pentru clienţi. „Cred că 2012 va fi un an mai bun decât anul care s-a încheiat. Părerea mea este că IT-ul şi outsourcing-ul se vor dezvolta foarte bine în Iaşi în anul care vine", susţ