Măduva spinării, compusă din neuroni şi celule de susţinere, permite transmiterea mesajelor nevoase între creier şi restul corpului. Ea conţine, de asemenea, circuite nervoase independente care controlează un anumit număr de reflexe. Traumatismele sau unele boli care afectează măduva spinării au, frecvent, consecinţe dramatice: paralizie, pierderea sensibilităţii, imposibilitatea de a respira singur etc.
Până acum experimentele legate de refacerea fibrelor afectate nu au adus probe concludente, deoarece este foarte dificilă relansarea procesului de creştere a celulelor neuronale şi de regenerare a fibrelor nervoase scurtate sau secţionate. Examinarea măduvei spinării este dificilă, şi aparatele de radiologie clasice nu reuşesc să observe fiecare neuron lezat. O nouă tehnică, bazată pe metoda cunoscută sub numele de ultramicroscopie, pusă la punct de un cercetător de la Universitatea tehnică din Viena, ar putea să îmbunătăţească acest aspect. Principiul este relativ simplu. Ţesuturile măduvei spinării sunt opace, deoarece apa şi proteinele conţinute reflectă în mod diferit lumina. Autorul noii tehnici a înlocuit apa cu o emusile care reflectă lumina în acelaşi mod ca proteinele. Ceea ce conferă ţesuturilor transparenţă totală.
Prin această metodă, medicii vor putea să observe celulele neuronale dintr-o secţiune a măduvei spinării şi în felul acesta să determine care sunt fibrele secţionate şi dacă acestea şi-au reluat sau nu procesul de creştere. "Acesta este într-adevăr un progres. Mai ales că metoda poate fi uşor de aplicat şi în cazul altor ţesuturi", explică Frank Bradke, autorul noii tehnici. În prezent, se fac testări de observare, prin tehnica ultramicroscopică, a sistemului capilar sangvin sau a modului în care o tumoare se inserează în ţesut.
Măduva spinării, compusă din neuroni şi celule de susţinere, permite transmiterea mes