Maestrul Gheorghe Parnica şi-a început activitatea în lumea muzicală ca instrumentist în ansamblul „Brâuleţul" şi mai târziu a devenit concert maestru şi dirijor profesionist.
Are 81 de ani de viaţă şi 66 de ani de carieră în activitatea artistică. Anul acesta a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, însă la scurt timp a fost uitat de cei care i l-au decernat. Astfel, promisiunea unui spectacol omagial pentru venerabilul rapsod s-a risipit la fel ca şi cea legată de acordarea unui sprijin financiar pentru lansarea dublului album aniversar. Cum reprezentanţii Consiliului Judeţean şi-au uitat promisiunea, maestrul are speranţa ca măcar anul viitor oamenii generoşi ai judeţului să-i fie alături şi să-l ajute să aducă în casele celor care-l iubesc melodiile pe care le-a cântat de-o viaţă.
A cântat la „Calul Bălan" pentru şefi de state din întreaga lume
Pe parcursul carierei sale, Gheorghe Parnica a acompaniat pe scenele lumii, în calitate de concert maestru şi dirijor, mari interpreţi de muzică populară şi şi-a câştigat preţuirea şi respectul publicului internaţional pentru dăruirea sa. A primit numeroase distincţii şi premii, printre care: „Discul de Aur" - înaintat de Academia Charles le Croix în 1980, în Franţa, Marele premiu „Talerul de Aur" - Austria, 1972 şi Marele premiu „Bolovanul de aur" - Finlanda, 1968.
A cântat 24 de ani la „Calul Bălan", prestigiosul han unde erau distraţi toţi oficialii străini aflaţi în vizită în România comunistă şi nu numai. A colaborat cu mari nume ale muzicii populare româneşti de la Maria Lătăreţu la Ion Luican, Dan Moisescu, Angela Moldovan, dar şi cu cântăreţii din noua generaţie.
Deşi a avut numeroase ocazii, nu a vrut să părăsească România, a cărei hartă a purtat-o tot timpul la piept. Şi-a cheltuit banii câştigaţi pentru a se perfecţiona. Cea mai scumpă vioară achiziţionată