Încasările din TVA au revenit în teritoriul pozitiv în noiembrie, după scăderea alarmantă din octombrie, însă ritmul de creştere al veniturilor bugetare totale a continuat să frâneze, punând sub semnul întrebării aşteptările optimiste pentru plusul de venituri din 2012.
Sumele colectate din TVA au totalizat în noiembrie 4,2 mld. lei, în creştere cu 7,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Evoluţia vine după ce în octombrie s-a înregistrat o scădere de 4,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, după mai bine de un an de creşteri neîntrerupte.
Revenirea pe plus a sumelor colectate din TVA nu a ajutat însă foarte mult redresarea veniturilor totale. Ascensiunea veniturilor bugetare totale a încetinit în lunile de toamnă, ajungându-se de la ritmuri de creştere de două cifre la avansuri de o singură cifră. În noiembrie plusul a fost de numai 5% faţă de noiembrie 2010, reprezentând doar o treime din ritmurile din februarie şi martie, de exemplu.
Încetinirea ritmului de creştere a veniturilor aruncă o umbră de îndoială cu privire la modul în care creşterea TVA la 24%, care a salvat deficitul bugetar în 2010 şi 2011, va ajuta bugetul şi în acest an, având în vedere ţinta extrem de ambiţioasă de reducere a deficitului la 1,9% din PIB (pe metodologia cash).
Autorităţile mizează pe o creştere economică de 1,8%-2,3% în acest an, însă înrăutăţirea climatului economic extern poate influenţa nefavorabil economia României, cu impact negativ asupra veniturilor bugetare.
TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul general după contribuţiile sociale. Evoluţia încasărilor din TVA este influenţată atât de nivelul cotei, cât şi de tendinţa vânzărilor cu amănuntul şi gradul de evaziune fiscală, sumele colectate la buget fiind de natură să crească pe măsură ce economia îşi revine.
Temperar