Cercetătorii au reuşit să creeze primele maimuţe realizate din celule stem, dar nu orice fel de celule. Americanii au combinat celulele din şase embrioni aflaţi în prima fază a dezvoltării şi le-au implantat într-o femelă macac. Chimero, Roku şi Hex sunt puii născuţi de curând, dar care au provocat deja primele controverse etice.
Aceste tipuri de animale şi organisme, realizate prin combinarea mai multor tipuri de celule, care nu împart acelaşi ADN, se numesc chimere. Conform cercetătorilor, „celulele iniţiale nu se combină, dar lucrează împreună pentru a forma ţesuturi şi organe".
Metodă diferită faţă de cea folosită pe şoareci
Eforturile iniţiale ale cercetătorilor, scrie BBC, nu au fost încununate cu succes, deoarece aceştia foloseau aceeaşi tehnică folosită la şoareci. Celulele stem embrionice folosite erau cele din etapa „pluripotentă", adică acele celule care se pot transforma în orice fel de ţesut, dar nu se pot transforma în placentă sau într-un animal întreg.
Cercetătorii au fost capabili să realizeze maimuţe-chimere în momentul când au folosit celule stem embrionare din fazele timpurii ale dezvoltării, în care celulele erau „totipotente". Acestea sunt capabile să creeze în final un animal întreg, placenta şi alte organe necesare supravieţuirii.
Studiul a mai observat că celulele stem prezervate în laborator nu sunt la fel de eficiente ca acelea recoltate de la embrioni vii.
Oamenii de ştiinţă au menţionat însă cu nu există şanse ca pe viitor să fie introdusă această tehnică şi la oameni, pentru a produce chimere umane, dar sunt hotărâţi să studieze tehnica şi pe celule stem omeneşti.
Probleme etice
Crearea celor trei pui de maimuţă în laborator, utilizând celule cu ADN diferit a provocat furia organizaţiilor care se ocupă de protecţia animalelor.
„A utiliza asemenea animale foarte conştiente de viaţa lor