Foto: Thinkstock A crescut speranţa de viaţă, totuşi creierul omului dă semne, ce-i drept discrete, de îmbătrânire după vârsta de... 45 de ani, ne avertizează un recent studiu publicat în British Medical Journal. Declinul creierului este ceva mai accentuat la bărbaţi decât la femei, suţin cercetătorii de la Inserm şi University College London, coordonaţi de Archana Singh-Manoux, care au realizat acest studiu.
De altfel, nu-i nici o noutate faptul că performanţele numite cognitive scad pe măsură ce înaintăm în vârstă. Totuşi, este foarte dificil să se precizeze când debutează acest proces. Până acum, era în mod general admis faptul că acest declin nu era vizibil înainte de vârsta de 60 de ani. Autorii studiului mai subliniază că unii pacienţi prezintă o legătură între existenţa unor plăci de amiloid în creier şi severitatea declinului cognitiv. Or, aceste plăci de amiloid, prezente în număr mare la persoanele suferinde de maladia Alzheimer, par să fie semnalate şi în creierul tinerilor adulţi.
Dar echipa lui Archana Singh-Manoux a vrut să evalueze legătura dintrel vârstă şi declinul cognitiv, aspect mai puţin explorat. Pentru aceasta, cercetătorii au efectuat studii pe un lot format din 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei între 45 şi 70 de ani. Aceste persoane au fost monitorizate zece ani, perioadă în care funcţiile lor cognitive au fost evaluate în trei reprize sub aspectul memoriei, vocabularului, raţionamentului, fluenţei vorbirii etc. Rezultatele arată că performanţele cognitive, exceptându-le pe cele de vocabular, scad treptat, dar cu viteza mai mare la persoanele vârstnice. De exemplu, scorul declinului era de 3,6% pentru bărbaţii între 45 şi 49 de ani şi 9,6 la cei între 65 şi 70 de ani. Pentru femei, cifrele erau: 3,6% şi 7,4%. Precizarea vârstei când se declanşează declinul cognitiv este importantă pentru a interveni comportamental sau farmac