Fiscul se va concentra pe câteva zeci de persoane fizice care cheltuiesc mult pe bunuri de lux, deşi declară venituri mici, care nu au venituri constante sau nu aduc documente complete. Sursa: ARHIVA EVZ
La începutul toamnei acestui an, avem toate şansele să vedem primele cazuri în care românilor care nu-şi declară veniturile li se va impune să plătească un impozit de 16% pe sumele pe care le-au ascuns de ochii Fiscului.
Aceştia vor fi, în primul rând, cei care cheltuiesc pe lux mai mulţi bani decât declară statului că primesc.
Potrivit legislaţiei care reglementează procesul de verificare a marilor averi, "organul fiscal are dreptul de a efectua o verificare fiscală prealabilă docu mentară a ansamblului si tuaţiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit (...) pentru veniturile realizate începând cu anul fiscal 2011", explică, pentru EVZ, reprezentanţii Agenţiei Na ţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Iar ultimul termen de declarare a veniturilor obţinute anul trecut, prin depunerea de claraţiilor 200 privind veniturile realizate în România şi 201 privind cele din străinătate, este 25 mai 2012.
Oamenii Fiscului vor începe să verifice datele la sfârşitul lunii mai, iar Sorin Blejnar, pre şedintele ANAF, spune că termenul pentru punerea datelor cap la cap este de trei luni.
Aceasta înseamnă că primele rezultate ale departamentului specializat în controlul marilor averi ar putea fi anunţate chiar la finele verii sau la începutul lunii septembrie.
50 de inspectori în noul departament al ANAF
Structura organizatorică a noului departament prevede un număr de 50 de persoane, din care, până la finele lunii decembrie, erau ocupate 23-24 de posturi, a spus Blejnar.
"Angajaţii sunt într-o perioadă de pregătire profesională, iar acum învaţă procedurile care trebuie aplicate din a doua parte a lui 201