Pentru prima dată în ultimii 60 de ani, doar 10% din culturile de toamnă au intrat în iarnă înfrăţite, motiv pentru care riscăm să rămânem în acest an fără grâne. Savanţii susţin că de vină este seceta catastrofală din toamna anului 2011, care a întârziat cu 1,5 luni semănatul.
„Ne confruntăm cu o situaţie ce nu s-a mai întâlnit de 60 de ani. Circa 80% din teritoriul ţării a fost afectat, în toamnă, de o secetă catastrofală. Ca urmare, semănatul grâului şi a orzului a întârziat cu 1,5 luni", afirmă Ilie Boian, directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.
Temperaturile prea ridicate din această iarnă şi lipsa precipitaţiilor completează periculos lunile de secetă din 2011. Din cauza umidităţii scăzute din sol agricultorii au pierdut deja o parte din producţia de grâne din acest an, iar circa 90% din semănături au intrat în iarnă fără a forma lăstari.
Ce ne aşteaptă în anul 2012? Grâu mai scump de două ori, UE în criză şi un nou preşedinte în SUA
„Chiar dacă suprafeţele semănate vor supraveţui, recolta de grâne de toamnă va fi extrem de mică şi se va încadra în limitele a 9-14 chintale la hectar, aşa cum s-a mai întâmplat în 1952-1953 şi 1963-1964, ani asemănători după condiţii agrometeorologice", a precizat specialistul.
Vasile Pojoga, directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni", ne-a demonstrat direct pe câmpurile instituţiei faptul că o mare parte din grâul de toamnă a reuşit doar să încolţească. „Numai 25% din semănături sunt într-o stare satisfăcătoare, 10-15% sunt practic pierdute, iar peste 60% - în pericol", ne-a spus savantul.
NE RUGĂM SĂ NINGĂ
Potrivit lui, dacă se menţin actualele temperaturi moderate, fără să scadă până la -12 grade Celsius, am putea obţine totuşi ceva recoltă. Şansele cresc în cazul în care vom avea şi zăpadă. Chiar şi aşa roada va fi mică deoarece umiditatea din sol rămâne redusă, iar fă