Zebedee, un rechin femelă dintr-un acvariu din Dubai, a avut pui pentru al patrulea an consecutiv, deşi n-a venit în contact niciodată cu un mascul. Rechinul-zebră a dat naştere doar la femele până acum, intrigând astfel oamenii de ştiinţă.
Cazul lui Zebedee este unul ciudat, într-adevăr, dar nu singular. Conform specialiştilor, este vorba de partenogeneză, un fenomen observat şi la alte animale, care este cu atât mai intrigant, cu cât se repetă cu regularitate, relatează maxisciences.com. Partenogeneza permite dezvoltarea unui embrion dintr-un ou nefecundat.
Oamenii de ştiinţă consideră acest mod de reproducere o posibilă explicaţie a longevităţii rechinilor, care au apărut acum mai bine de 400 de milioane de ani şi au supravieţuit unui număr impresionat de faze de extincţie, de-a lungul timpului.
Un singur caz asemănător a mai fost semnalat la o grădină zoologică din Nebraska, în 2001, cel al unui rechin-ciocan. Potrivit specialiştilor, asemenea cazuri se mai întâlnesc şi la şopârle, şi la peşti, însă mai rar.