Departamentul de Securitate Internă din Statele Unite ale Americii (DHS) a emis un act normativ care permite reţinerea datelor utilizatorilor de reţele online, potrivit portalului RT.
Iniţiativa de Monitorizare Media a Centrului Naţional de Operaţiuni (NOC) a emis în noiembrie un document care va permite Washingtonului să colecteze datele utilizatorilor reţelelor online.
Astfel, DHS a anunţat că NOC şi Oficiul pentru Coordonarea şi Planificarea Operaţiunilor (OPS) poate colecta informaţii personale de la prezentatorii de ştiri, jurnalişti, reporteri sau de la oricine care ar putea utiliza "media tradiţională şi/sau socială în timp real pentru a-şi ţine audienţa informată".
Normele anterioare permiteau administraţiei să colecteze date doar după ce obţineau o autorizaţie scrisă în acest sens, dar noile reglementări ale NOC oferă posibilitatea ca orice reporter sau chiar blogger să fie monitorizat.
De asemenea, posibili subiecţi ai noilor reglementări pot fi oficiali guvernamentali, americani sau străini, şi angajaţi ai sectorului privat care fac declaraţii publice, dar şi "persoane care au fost implicate în infracţiuni majore împotriva securităţii interne", lărgind astfel posibilitatea de a spiona cât mai multe persoane.
Reprezentanţii Departamentului de Securitate Internă susţin că vor fi cercetate doar informaţiile făcute publice, însă aceasta ridică suspiciuni cu privire la resursele angajate de guvern pentru a-i supraveghea pe cei care informează masele.
Schimbările privind monitorizarea vin odată cu respingerea de către instanţă a cererilor suporterilor site-ului WikiLeaks, care vor să prevină colectarea informaţiilor de pe conturile lor de Twitter de către procurorii federali.
Luna trecută, Departamentul de Poliţie din Boston şi Avocatul Districtului Suffolk Massachusetts au citat mesaje de pe Twitter în cazul protestelor O