Criza prin care trece Italia a favorizat extinderea crimei organizate, care a ajuns la cote fără precedent. Cămătarii au ajuns să controleze micii antreprenori, iar mii de întreprinteri au căzut pradă lăcomiei acestora.
Împrumuturile de la cămătari şi taxele de protecţie au devenit o „urgenţă naţională“, se arată într-un raport al grupului SOS Impresa, care protejează interesele antreprenorilor în faţa crimei organizate.
Potrivit raportului, crima organizată din Italia are acum o „cifră anuală de afaceri“ de 140 de miliarde de euro, generând profituri de peste 100 de miliarde de euro.
Cu lichidităţi în valoare de 65 de miliarde de euro, mafia a ajuns „cea mai mare bancă din Italia“, spun reprezentanţii grupului.
Organizaţii precum Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli sau 'Ndrangheta din Calabria au lăsat deja urme adânci în economia italiană, acestea obţinând profituri echivalente cu 7% din Produsul Intern Brut al statului.
CITEŞTE ŞI
Protest inedit în Italia. Un om de afaceri pozează nud
Dimensiunea evaziunii: italieni cu venituri anuale mai mici de 20.000 de euro conduc Ferrari şi Lamborghini
Italia, mai aproape de colaps decât credem
ANALIZĂ: Italia ar trebui să ia lecţii de la Spania
Creditarea forţată de la cămătari a devenit o sursă sofisticată de venit şi din ce în ce mai lucrativă, alături de traficul de droguri şi de arme, prostituţie şi jocuri de noroc, se arată în acelaşi raport, preluat de Reuters.
„Cămătarul tradiţional de la colţul străzii este pe făraş, lăsând loc cămătarilor afiliaţi crimei organizate, care au legături strânse cu economia albă şi care operează cu ajutorul complicităţii unor profesionişti aflaţi în funcţii înalte“, spun cei de la SOS Impresa.
Cel puţin 200.000 de firme au avut de-a face cu astfel de creditori, iar zeci