Preţul reglementat al energiei ar putea creşte cu 5% de la 1 februarie, însă o decizie finală în acest sens nu a fost luată încă, au declarat astăzi, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic.
Majorarea de preţ este cauzată, pe de o parte, de seceta care a afectat puternic sectorul energetic în a doua parte a anului trecut şi persistă încă. Pe bursa de energie, preţurile au crescut cu peste 20% în ultimele luni.
Pe de altă parte, în preţul reglementat începe să se oglindească valoarea certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie din surse regenerabile.
Din noiembrie 2011 a început să fie aplicată o nouă legislaţie în sectorul regenerabilelor, care acordă producătorilor de energie din aceste surse mai multe subvenţii. De exemplu, investitorii în energia eoliană primesc două certificate verzi, în loc de unul, cum era până atunci.
Schema de subvenţii este următoarea: producătorii primesc gratuit aceste certificate, pe care le vând pe o piaţă specializată, iar furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze un număr de certificate proporţional cu cantitatea de energie pe care o livrează. În final, furnizorii transferă aceste costuri în factură.
Prin urmare, toţi consumatorii de energie din România, inclusiv populaţia, plăteşte aceste subvenţii.
Ultima majorare a preţului energiei electrice a avut loc la 1 aprilie, odată cu introducerea în factură a bonusurilor pentru producătorii în cogenerare de înaltă eficienţă. Atunci, curentul pentru populaţie s-a scumpit cu 4,5%.