Guvernul trebuie să listeze la bursă, până la finele acestui an, companiile care sunt în portofoliul Fondului Proprietatea şi nu sunt tranzacţionate în acest moment pe piaţa de capital, precum distribuţiile de gaze şi energie, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial.
„Un număr de 19 companii deţinute de stat care sunt în portofoliul Fondului ar trebui listate până la sfârşitul anului 2012, potrivit actului normativ aprobat recent. Aceste companii însumează peste 51% din valoarea activului net a Fondului la data de 30 noiembrie 2011", se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea.
Este vorba despre Legea nr.302/2011 care reglementează obligaţia companiilor care fac parte din portofoliul FP de a lista minimum 5% din capital la Bursa de Valori Bucureşti.
Printre companiile din portofoliul Fondului care nu sunt listate în acest moment se numără distribuţiile de energie şi de gaze, afaceri extrem de profitabile, întrucât veniturile sunt reglementate.
Statul a privatizat cea mai mare parte dintre ele şi deţine acum participaţii minoritare: E.ON a cumpărat Distrigaz Nord şi Electrica Moldova, GDF Suez deţine fostul Distrigaz Sud, Enel a achiziţionat Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, iar CEZ, Electrica Oltenia.
Guvernul mai deţine, prin Ministerul Economiei, pachetele majoritare la trei distribuţii de electricitate din zonele Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.
La presiunile FMI, Guvernul a anunţat că va privatiza în acest an pe piaţa de capital pachete minoritare din Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, precum şi participaţii noi la Transelectrica şi Transgaz, companii unde există deja calendare de listare. FMI ar fi dorit şi privatizarea pachetelor majoritare la distribuţiile de energie care au mai rămas în posesia statului, însă Guvernul s-a opus.
Alte companii importante din portof