Institutul de Politici Publice (IPP) a făcut o analiză a proiectului Legii privind reorganizarea sistemului sanitar şi formulează câteva observaţii fundamentate.
Institutul de Politici Publice (IPP) respinge proiectul legii sănătăţii, pe care îl consideră „o afacere de 8 miliarde de euro anual pentru asiguratorii privaţi, din care lipseşte grija pentru nevoile pacienţilor”. Iată principalele idei pe care se fundamentează analiza IPP:
1.Lipsa unei analize de impact
Instituţia transmite că proiectul nu se preocupă temeinic de îmbunătăţirea calităţii actului medical, dar „insistă să privatizeze netransparent, radical şi cu mari premise de abuz actualul sistem de sănătate”, fără o minimă analiză de impact a măsurilor anticipate.
„Proiectul de lege transferă practic resursa financiară în administrare privată, fără a stabili cine poartă responsabilitatea ultimă a gestionării actului medical”, se spune în raport.
2.Nu se cunoaşte pachetul de bază
IPP acuză iniţiatorii că au lansat în dezbaterea publică proiectul în lipsa unor informaţii cheie, cum ar fi conţinutul pachetului de servicii de bază, normele de aplicare a coplăţilor în sistem, pe care urmează să le reglementeze ulterior.
„Conţinutul următorului pachet de bază este crucial pentru înţelegerea de către public a serviciilor ce vor fi (parţial) plătite din contribuţiile achitate lunar tot de către aceştia şi peste care vor interveni o serie de servicii contra cost, intermediate de asigurător”.
3.Nu sunt sancţiuni pentru asiguratori
Documentul stabileşte o serie de drepturi pentru asiguratorii privaţi care se vor implica în furnizarea serviciilor, dar nu şi sancţiuni.
„Nu e clar în ce priveşte potenţialele abuzuri din partea asiguratorilor faţă de paleta de servicii pentru pacient. În integralitatea sa, textul arată preocuparea iniţiatorilor pentru priva