Un nou telescop global, format din conectarea a 50 de dispozitive din întreaga lume, va încerca să capteze pentru prima oară umbra unei găuri negre.
Cercetătorii se vor întâlni miercuri pentru a discuta proiectul, care va testa şi Teoria Generală a Relativităţii, teoretizată de către Albert Einstein. Proiectul, numit „Event Horizon Telescope" ar putea captura pentru prima oară imagini cu imensa gaură neagră amplasată în centrul galaxiei noastre.
Strălucirea găurii negre o poate da de gol
Gaura are o masă de patru ori mai mare decât cea a Soarelui, dar deoarece este atât de depărtată apare ca un grapefruit pe Lună, scrie presa britanică. În plus, gravitaţia este atât de mare în jurul ei încât nici lumina nu poate scăpa din „colţii" găurii negre, astfel nicio imagine nu poate fi luată.
„Acum cinci ani, ideea de a fotografia o gaură neagră părea de domeniul science-fiction. Acum avem tehnologia pentru a reuşi acest lucru", a declarat unul dintre liderii proiectului, Shepherd Doleman de la Massachussetts Institute of Technology. Oamenii de ştiinţă vor încerca să prindă „strălucirea" din jurul găurii, care va conduce la concluzia că acestea există, punând capăt teoriilor de tot felul.
„Rotirea în jurul găurii negre este asemănătoare apei care se scurge printr-o supapă. Materia se comprimă, iar frecarea rezultată o transformă în plasmă încălzită la un miliard de grade Celsius, făcând-o să strălucească şi să radieze energie, pe care o putem identifica de aici de pe Pământ", au mai spus oamenii de ştiinţă.
Cum se va realiza acest proces
Pentru a ajunge să vadă ceva lângă gaura neagră, cercetătorii au pus la cale un plan ingenios. Astfel, au spus ei, pentru a fotografia ai nevoie de cel mai mare telescop de pe Planetă, iar singura soluţie este să transformi toate dispozitivele de acest fel într-un mare telescop.
Echipa va c