Într-o singură zi şi printr-o acţiune fără precedent, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, singura care a tăiat ratingul maxim al SUA, a redesenat harta europeană a riscului după ce a retrogradat calificativele suverane a nouă ţări din zona euro. Decizia, în urma căreia România este percepută mai bine decât Portugalia, a lovit cel mai dur Franţa şi Austria, state care şi-au pierdut astfel ratingul de top, şi complică planurile liderilor europeni de a lupta contra crizei datoriilor suverane.
Ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului au fost reduse cu două trepte, în timp ce calificativele Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă. Germania, cea mai mare economie europeană, este singurul membru al zonei euro care a rămas nevătămat de decizia agenţiei. În afara calificativelor Germaniei şi Slovaciei, ratingurile a 14 ţări din uniunea monetară au perspectivă negativă, care indică o posibilitate de cel puţin 33% ca ratingul să fie revizuit în scădere în următorii doi ani. În prezent, cel mai redus ratig din zona euro şi Europa îl are Grecia, cu nivelul "CC" - ţară în default cu puţine şanse de revenire.
"Deciziile sunt motivate în cea mai mare măsură de opinia S&P că iniţiativele luate de liderii europeni în ultimele săptămâni ar putea fi insuficiente pentru a rezolva probleme sistemice din zona euro", scriu analiştii S&P.
Eforturi mai mari din partea statelor "AAA"
Decizia S&P, care subliniază faptul că investitorii cred că agravarea crizei din zona euro va crea mari probleme pentru statele membre şi la a care se adaugă una anterioară de retrogradare a Belgiei, reprezintă un eşec al Europei care pune capăt unor iluzii cu valenţe de mit, scrie publicaţia franceză Le Monde. Deşi nu va avea un impact imediat semnificativ deoarece era aşteptată de pieţe, retrogradarea în