Sonda rusească Phobos-Grunt, care trebuia să ajungă în apropierea planetei Marte, s-a prăbuşit noaptea trecută în Oceanul Pacific. Reprezentanţii ruşi au declarat că cele mai mai fragmente au căzut în ocean la aproximativ 1.200 de kilometri vest de Chile.
Ruşii declaraseră în prealabil că nu ştiu unde va cădea sonda, putând ateriza oriunde, dar cele mai mare şanse era să cadă în Ocean. Sonda, care s-a împrăştiat la intrarea în atmosfera Pământului, a ajuns în apă după miezul nopţii.
Povestea unui eşec
Phobos-Grunt a fost lansată pe 9 noiembrie anul trecut şi în scurt timp inginerii ruşi au pierdut contactul cu ea, aceasta fiind prinsă pe o orbită inferioară a Pământului, incapabilă să-şi reia drumul către Planeta Roşie.
„Naveta" de 13 tone a fost cel mai mare obiect care s-a îndreptat spre Pământ, mare parte din masa ei fiind reprezentată de combustibil extrem de periculos. Cu toate acestea, reintrarea în atmosferă a distrus-o, scrie „The New York Times", bucăţile cântărind maximum 181 de kilograme.
Finalul acestui proiect ratat încă din momentul lansării marchează o nouă ratare a programului spaţial rusesc. Sonda de 170 de milioane de dolari a fost prima încercare din 1996 încoace a ruşilor de a ajunge pe Marte. Agenţia Spaţială Rusească au declarat acum câteva zile că una din posibilele cauze ar fi fost o armă antisatelit a unei surse necunoscute, dar şi defecţiuni tehnice necunoscute. Oamenii de ştiinţă occidentali au demontat speculaţia conform căreia o puternică antena radar din Alaska, folosită pentru studierea inosferei, ar fi afectat Phobos-Grunt.