Românii vor plăti 20 de miliarde de euro în următorii 15 ani pentru a subvenţiona producătorii de energie regenerabilă. Suma este echivalentă cu împrumutul luat de la Fondul Monetar Internaţional.
În ultimii doi ani, marile companii energetice din toată lumea s-au repezit să vină în România şi să anunţe investiţii în proiecte de energie regenerabilă. Trei sferturi din investitorii străini care se interesează de oportunităţi în România vizează sectorul energetic, în special cel al regenerabilelor, spunea, anul trecut, pentru „Adevărul", Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.
S-a ajuns astfel la cifre de-a dreptul ireale: Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru proiecte eoliene totalizând peste 30.000 de MW, în condiţiile în care potenţialul eolian al ţării este de 14.000 de MW.
Şi nici acesta nu va putea fi fructificat în totalitate, pentru că reţeaua de transport a electricităţii este învechită şi poate prelua doar 3.500 de MW de energie verde, întrucât resursele regenerabile nu sunt predictibile şi creează dezechilibre în sistem. Transelectrica are nevoie de o jumătate de miliard de euro pentru a moderniza sistemul, bani pe care nu îi are.
O schemă generoasă
Pe de altă parte, România are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi al doilea de pe întregul continent, iar în prezent există centrale de doar 900 de MW de producere a energiei verzi. Deci industria este abia la început. Iată ingredientele care deschid apetitul investitorilor pentru sectorul regenerabilelor din România.
Şi mai este ceva foarte important: schema-suport pentru această industrie, care este una dintre cele mai generoase din Europa, „dacă nu chiar cea mai generoasă", după cum spunea, în urmă cu două luni, Mircea Cotoşman, consilier al ministrului Economiei.
Schema-suport pentru energia r