Toti prestatorii de servicii sociale din judet, atat institutii publice si primarii, cat si fundatii sau organizatii nonguvernamentale, vor fi verificati si certificati de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dupa aprobarea unui proiect legislativ recent emis. In cadrul ministerului se vor organiza in acest sens doua compartimente cu responsabilitati de standardizare si de acreditare. Angajatii din aceste compartimente vor analiza documentatia depusa de prestatori, vor redacta deciziile si vor elibera documentele de certificare a calitatii. Pana acum, obligatiile mentionate intrau in activitatea agentiilor judetene pentru prestatii sociale. Evaluarea in teren pentru incadrarea in clase de calitate a serviciilor sociale se va face de la nivel central, de catre o echipa de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, iar activitatea de monitorizare a furnizorilor de servicii sociale acreditate va fi realizata de inspectori sociali din cadrul Agentiilor Judetene de Plati si Inspectie Sociala.
De asemenea, prin noul proiect legislativ au fost rescrise si standardele de calitate pentru acesti prestatori, care vor trebui sa le indeplineasca in proportie de minim 75 la suta pentru a putea functiona in continuare, in urma inspectiilor la care vor fi supusi. Neregulile ce vor fi depistate de inspectorii sociali in controalele pe teren pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 200 si 20.000 lei.
Toti prestatorii de servicii sociale din judet, atat institutii publice si primarii, cat si fundatii sau organizatii nonguvernamentale, vor fi verificati si certificati de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dupa aprobarea unui proiect legislativ recent emis. In cadrul ministerului se vor organiza in acest sens doua compartimente cu responsabilitati de standardizare si de acreditare. Angajatii din aceste compart