Retragerea din Irak, noile principii de apărare enunţate de Pentagon, vânzările masive de armament american spre statele Golfului Persic anunţă creionarea unei noi arhitecturi de securitate în regiune. Saudiţii sugerează chiar un NATO local.
În ultimele zile ale anului trecut, chiar în ajunul Crăciunului, Statele Unite au anunţat vânzări masive de armament american către Arabia Saudită. Astfel elicoptere, avioane de luptă, sisteme de upgradare, în valoare de 60 de miliarde de dolari, vor lua în curând drumul Riadului. Nu este, însă, singura tranzacţie de acest tip. Trei zile mai târziu, Pentagonul a anunţat transferul către Emiratele Arabe Unite a elementelor unui scut anti-balistic de tip THAAD în valoare de 3,5 miliarde de dolari. Suplimentar, Washingtonul a aprobat şi transferul către Kuwait a 200 de rachete Patriot.
Principiul muschetarilor
Paralel cu această tendinţă a amplificării capacităţilor defensive ale statelor din Golful Persic, oficiali saudiţi importanţi pledează tot mai mult pentru integrarea forţelor militare ale GCC, armata saudită urmând să fie piesa de bază. În decembrie 2011, Prinţul Turki al-Faisal (fost ambasador în Marea Britanie şi Statele Unite) a lansat pe piaţa ideilor locale perspectiva „creării unei forţe militare unificate, cu o structură de comandă clară”.
Se spune că prinţul, care a condus timp de două decenii serviciile secrete saudite, chiar reflectă opinia Riadului. Anumite nuanţe ale discursului său merg până acolo încât sugerează formalizarea unui pact regional de apărare colectivă. El vorbeşte despre transferul şi punerea în comun a anumitor pârghii naţionale în numele unei suveranităţi colective: „Cedarea unor biţi din suveranitatea individuala este o propunere atractivă care consolidează suveranitatea noastră colectivă”. Mai mult, argumentaţia sa împrumută chiar principiul muşchetarilor -