Contrar aparenţelor, poate adevărata bătălie pentru postul de parlamentar se dă în sânul minorităţilor. De ce? Pentru simplul fapt că „alesul" va putea avea cel puţin două mandate consecutive, nu va suferi repercusiuni în plan politic, va fi mai întotdeauna la putere ca membru în Grupul Minorităţilor şi, evident, prin alocările de la buget va avea posibilitatea să-şi mulţumească coetnicii.
Dacă parlamentarii care nu aparţin minorităţilor sunt aleşi uninominal, cei din grupul minorităţilor sunt votaţi în cadrul Congreselor.
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România este în fierbere în această perioadă premergătoare Congresului şi prin urmare a desemnării viitorului candidat la deputăţie. Postul pe care îl va lăsa liber la final de mandat actualul parlamentar, deputatul Amet Aledin, face cu ochiul mai multor membri ai etniei.
L-am întrebat pe preşedintele UDTTMR care este procedura de alegere a deputatului Uniunii. „Fiecare filială poate avansa propria propunere pentru funcţia de deputat. Cel care întruneşte cele mai multe voturi este desemnat candidat, iar în alegeri este votat de membri comunităţii", susţine preşedintele UDTTMR, Amet Varol.
Unele voci susţin că la nivelul comunităţii este o mare nemulţumire în ceea ce priveşte viitorul deputat. Deşi mai este până la alegeri, (n.r. abia în luna august va avea loc Congresul Uniunii), mare parte dintre tătari sunt nemulţumiţi că s-ar fi creat deja o structură de organizare cu Amet Varol deputat, Nagi Gelal - prim-vicepreşedinte, Demirel Caiali şi Kenan Omer - vicepreşedinţi şi Birol Ibadula (finul viitorului deputat Varol Amet) - secretar general. Nagi Gelal este şeful comisiei financiare din cadrul Uniunii, iar cumnatul său, Anefi Erol, este cercetat alături de Sunai Cadâr în dosarul „Containerul". Nagi Gelal este vizat şi de auditul intern promis de conduce