În mod normal, utilizatorii de reţele sociale au mai mulţi prieteni virtuali, decât în viaţa reală. Astfel, conform unui studiu comandat de către reţeaua socială Facebook, prietenii virutali mai îndepărtaţi de utilizator sunt mai influenţi decât cei apropiaţi din viaţa reală.
Facebook a comandat acest studiu pentru a demonstra faptul că părerile expuse pe reţeaua socială nu crează o „cameră cu ecou", adică una unde puţini utilizatori interacţionează cu o serie limitată de oameni cu aceleaşi interese. Acest lucru este important, scrie „The Daily Telegraph", deoarece împărtăşirea linkurilor şi a paginilor diverse a devenit o activitate mai importantă decât postarea unor actualizări de status mai personale, pe care le-ar înţelege doar prietenii apropiaţi.
Unul din cercetătorii din spatele studiului au declarat pe blogul Facebook că „Reţelele sociale ne lasă să ne conectăm la sute şi mii de persoane, acest lucru schimbând modul cum persoanele îşi procură informaţiile. Am descoperit că, deşi utilizatorii preferă să interacţioneze cu prietenii apropiaţi, majoritatea informaţiilor vin de la prieteni virtuali cu care nu au legătură reală".
Astfel, „cercetarea sugerează că Facebook nu este camera cu ecou pe care o anunţau unii cercetători, ci de fapt încurajează circulaţia informaţiilor şi diversitatea punctelor de vedere". „Contactele depărtate din liste vor împărţi mai multe informaţii interesante, demonstrând că platformele sociale sunt un mediu puternic de împărtăşire de noi idei, promovând noi produse şi discutând evenimentele recente", a mai adăugat Eytan Bakshy, liderul cercetării.