În România, ultima ediţie de Cupă Mondială la fotbal care nu s-a văzut la TV a fost cea din 1986, când în sudul ţării meciurile de la turneul desfăşurat în Mexic s-au văzut cu antenă pentru bulgari.
TVR este obligată prin lege să transmită competiţiile mari, cum sunt Cupele Mondiale la fotbal sau Jocurile Olimpice, dar postul naţional a ajuns în situaţia de a-şi renega menirea din cauza datoriilor de zeci de milioane de euro.
Peste doar câteva săptămâni, în februarie, se vor licita drepturile TV ale Mondialelor de fotbal din 2018 şi 2022 pentru ţările din Europa. Nicio televiziune de pe continent nu poate şti de pe acum care vor fi protagonistele peste zece ani, nici măcar dacă va mai exista competiţia, însă aşa este mersul: cărţile se fac din timp.
Cum în discuţie este o competiţie gigant, ale cărei drepturi TV sunt cumpărate cu sute de milioane de euro (de pildă FOX a plătit 400 de milioane de dolari pentru piaţa americană de limba engleză!), avantajaţi sunt marii jucători. European Broadcasting Union, organizaţie ce reuneşte instituţii publice de radio şi televiziune din Europa, a făcut în ultimul timp jocurile, oferind astfel beneficii tuturor posturilor afiliate.
10 milioane pentru drepturile TV
TVR a mers alături de EBU până în acest an. Ieri, în Consiliul de Administraţie al TVR, s-a decis ca postul public să nu mai participe alături de acest organism la licitaţiile pentru CM 2018 şi CM 2022, ieşind astfel din cursa pentru Mondiale.
"Cei din CA care au votat împotriva acestei decizii să îşi asume public hotărârea lor şi să explice oamenilor care plătesc taxa TV de ce nu au fost de acord", a declarat pentru HotNews.ro şeful Sportului TVR, Cosmin Cernat. Dintre cei 13 membri prezenţi, şase au votat pentru, patru s-au abţinut şi trei au fost împotrivă. Pentru a participa la licitaţie, TVR