Codex Gigas sau „cartea uriaşă“ este cel mai mare manuscris medieval din lume şi reprezintă, totodată, una dintre cele mai misterioase cărţi, relatează www.ditadifulmine.com.
Codex Gigas, cunoscut şi sub numele de „Biblia Diavolului“ din cauza ilustraţiilor din manuscris în care este reprezentat diavolul, se spune că a fost scris la începutul secolului al XIII-lea de un călugar în Mănăstirea benedictină din Podlazice, Cehia de astăzi. În timpul Războiului de 30 de ani, manuscrisul, care este considerat cea de-a opta minune a lumii, a fost furat de armata suedeză, iar în prezent este păstrat la Biblioteca Națională a Suediei din Stockholm.
Coperta manuscrisului este realizată din lemn acoperit cu piele şi ornamente metalice. Cartea măsoară 92 cm lungime şi 50 cm lăţime şi cântăreşte 75 de kilograme.
Din câte se pare, manuscrisul este învăluit în mister încă de la început. Potrivit legendei, un călugăr benedictin („Hermanus monachus inclusus“) trebuia zidit de viu în urma încălcării unei reguli a ordinului din care făcea parte. Pentru a-şi salva viața, acesta a jurat episcopului că va crea, într-o singură noapte, cea mai frumoasă carte pe care a văzut-o lumea, care va conţine Biblia, dar şi toate cunoştințele dobândite de om până la acea vreme. Se spune că, pentru a-şi duce la îndeplinire această misiune cu adevărat imposibilă, călugărul şi-ar fi vândut sufletul diavolului. În semn de mulţumire pentru ajutor, călugărul ar fi pictat imaginea diavolului pe una dintre paginile codexului.
Studii pe manuscris
În ciuda legendei legate de creaţia Codex Gigas, Inchiziţia nu a interzis lectura manuscrisului, astfel că mulţi academicieni au avut acces la operă pentru a o putea studia. Iniţial, s-a presupus că pentru scrierea acestei cărţi a fost nevoie de multe persoane, însă, în urma analizelor grafologice, s-a ajuns la concluzia că „