Creşterea rapidă a populaţiei planetei până în 2050 îngrijorează oamenii de ştiinţă în privinţa înfometării care ar putea apărea. Până în 2050, 2,5 miliarde de oameni în plus vor locui pe Terra, iar soluţiile împotriva lipsei de alimente sunt puţine, dar inventive.
Acum 50 de ani, când populaţia era la jumătate, răspunsul la problemele alimentaţiei globale a fost „revoluţia verde" - o creştere masivă a folosirii seminţelor hibrid şi a fertilizatorilor chimicali. Într-adevăr, producţia de alimente a crescut de două ori, dar folosim de trei ori mai multă apă decât în 1970, scrie John Vidal pentru publicaţia „The Observer".
Câteva soluţii la îndemână ar putea reprezenta viitorul:
Algele
Algele ar putea înlocui combustibilii tradiţionali, mai ales pentru că poate rezista în condiţii vitrege. Plantele sunt simple şi pot să se dezvolte în ape poluate şi pe terenuri unde alte plante ar muri. Marile companii de transport aerian investesc în cercetarea acestei tehnologii. Cercetătorii spun că în condiţii ideale, o fermă de alge ar putea produce de la 160 la 315 tone de combustibil pe jumătate de hectar, în comparaţie cu 11 tone de biocombustibil pe bază de etanol. De asemenea, algele ar putea fi hrană pentru milioane de animale.
Deşi nu sunt foarte cunoscute în Europa, algele sunt folosite pe post de mâncare în Japonia şi China, dar acolo mai sunt utilizate şi ca hrană pentru animale şi îngrăşământ.
Carne din celule stem
Carnea artificială ar fi o altă soluţie împotriva foametei. Astfel, cercetătorii încearcă să creeze carne artificială din celule stem. Succesul în privinţa acestei tehnologii ar putea apărea din Marea Britanie sau Olanda, unde se studiază această tehnică. Hamburgerul artificial ar putea fi lansat anul viitor, dar problema este gustul. Pentru culoare şi gust, carnea are nevoie de sânge şi grăsime şi deşi celulele