Dezbaterile privind legile antipiraterie, SOPA şi PIPA au fost amânate, dar internetul este ameninţat de o lege mai puternică decât cele două şi care a fost ignorată până în momentul de faţă: ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Aceasta este de fapt un tratat internaţional care să uniformizeze legislaţiile naţionale în ceea ce priveşte lupta împotriva pirateriei.
Negocierile preliminare în privinţa ACTA au avut deja loc la mijlocul anilor 2000, iar o ceremonie de semnare a tratatului a avut loc pe 1 octombrie 2011 în Japonia. Până acum, Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud au semnat tratatul, în timp ce ţările din Uniunea Europeană, Mexic şi Elveţia au refuzat să semneze, dar indicând că ar putea să o facă în viitor, anunţă ibtimes.com
O petiţie a fost depusă la Casa Albă, semnată de 6.000 de oameni. „Este aparent similar cu SOPA şi PIPA, dar ACTA este un acord executiv între ţări şi poate fi aprobată fără acordul Congresului sau a Curţii Supreme.
Este un potenţial hazard pentru internet", au scris petiţionarii. În plus, forbes.com a făcut o listă cu pericolele pe care le-ar putea aduce ACTA şi a scris că „ACTA nu ia în considerare legile naţionale ale naţiunilor participante, forţând operatorii de internet să adopte măsurile draconice. În plus, se duce mult mai departe decât internetul. Va face patentele pentru alimente mai greu de luat şi va afecta industria farmaceutică prin legi împotriva drogurilor mai dure".
Vezi un video explicativ despre ACTA
Răspunsul Anonymous
Hackerii de la Anonymous au ameninţat cu represalii dure dacă măsurile împotriva libertăţii pe internet nu vor fi anulate. Ei au ameninţat pe contul de Twitter şi pe YouTube că vor ataca marile site-uri în următoarele zile dacă MegaUpload nu va fi pus în funcţiune şi dacă legila SOPA, PIPA