Când vine vorba despre sănătate, există o mulţime de mituri care de care mai ciudate şi chiar stupide, iar zi de zi apar altele noi, care se alătură „suratelor“ lor, relatează focus it
În ultimul secol, apariţia noilor boli şi invazia de publicitate nu fac decât să mărească şi mai mult confuzia cu privire la ce e benefic şi ce e nociv cu adevărat pentru sănătate.
De exemplu, foarte multe mituri există în domeniul dietelor şi al alimentaţiei. Cel mai şocant dintre acestea atribuie spanacului reputaţia de a fi foarte bogat în fier. În realitate, spanacul are o cantitate de fier similară cu oricare alte legume. Din câte se pare, legenda a apărut în 1890, când mai mulţi nutriţionişti americani au făcut cunoscut conţinutul de fier al legumelor. Din cauza unei banale erori de tipar – o virgulă pusă în locul greşit –, i s-a atribuit spanacului o cantitate de fier de zece ori mai mare decât cea reală. Eroarea a fost descoperită câteva decenii mai târziu, însă între timp Popey Marinarul şi spanacul său cuceriseră lumea, iar mamele le-au impus multor generaţii de copii o dietă mai degrabă inutilă.
De asemenea, de câte ori nu am auzit oare că berea îngraşă? Potrivit focus.it, realitatea este, din câte se pare, cu totul alta. Această convingere eronată a apărut ca urmare a faptului că nemţii – mari consumatori de bere – au tendinţa să fie supraponderali. Însă, de ce japonezii, de exemplu, care consumă în medie mai multă bere decât nemţii, sunt mult mai supli? Răspunsul este simplu. Berea are cea mai redusă cantitate de calorii dintre toate băuturile alcoolice (110 calorii la litru faţă de 160 de calorii în cazul vinului roşu, de exemplu). Însă, pentru că este consumată în cantităţi mari, poate influenţa mai mult asimilarea totală de calorii. În plus, un studiu a demonstrat că persoanele care consumă două beri pe zi tind să mănânce mai puţin între mese. În con