După anunţul de astăzi al ambasadorului Poloniei în Japonia, Jadwiga Rodowicz-Czechowska, conform căruia ţara sa, împreună cu celelalte state din Uniunea Europeană, printre care şi România, au semnat tratatul internaţional ACTA, oamenii au ieşit în stradă în Polonia pentru a protesta, scrie Associated Press.
Sute de oameni au ieşit în oraşul Lublin pentru a-şi exprima dezacordul cu acest controversat tratat despre care se spune că ar putea limita libertăţile pe internet, prin impunerea de sancţiuni furnizorilor de internet, dacă nu se implică activ în limitarea posibilităţilor de download ilegal. Oamenii şi-au acoperit gura cu bandă adezivă, pentru a sugera cenzura care ar urma să apară prin implementarea unor asemenea legi.
ACTA încearcă să armonizeze standardele internaţionale de protecţie a drepturilor celor care produc muzică, produse farmaceutice, haine şi alte produse. Prin acest tratat, ţările care-l semnează sunt obligate să limiteze distribuirea produselor contrafăcute.
Citeşte şi
Finalul unei ere virtuale: România a semnat tratatul care limitează libertăţile internetului
„Nu trebuie să permitem internetului să devină un spaţiu al anarhiei legale"
Deşi Polonia nu este singura ţară în care tratatul a fost semnat, cetăţenii acestei ţări au fost singurii care au protestat. În România acest tratat a trecut aproape nevăzut, mai ales că mare parte dintre negocieri s-au purtat în secret. În afara de protestele în stradă, un grup de hackeri care au spus că aparţin de Anonymous, au atacat site-ul guvernului polonez. Aceste represalii din partea hacktiviştilor a făcut platforma autorităţilor indisponibilă câteva zile.
Ministrul de externe polonez, Radek Sikorski, a apărat poziţia ţării sale în faţa acestui tratat, spunând că ACTA nu ameninţă libertăţile oamenilor. El a menţionat că „nu trebuie să permitem internetului să