Agenţiile de rating au avertizat România că dacă anul acesta nu se reuşeşte să utilizeze fondurile UE pentru dezvoltare, notarea de piaţă a ţării va avea de suferit.
La începutul anilor '90 s-au auzit destule voci occidentale care spuneau că românii, dar şi alte naţiuni „estice", nu au capacitatea de a se guverna democratic, neavând o istorie de experienţe democratice. Opţiunea pentru aderarea la NATO şi UE, pregătirile pentru îndeplinirea criteriilor politice, economice, administrative, militare etc., subsecvente acestui proces, au mai estompat astfel de opinii. În ultimele zile, aceste voci au reapărut, în contextul comentariilor despre incapacitatea politicienilor români de a gestiona treburile ţării, după 1989. Au venit ca o concluzie care ar argumenta inapetenţa lor faţă de valorile şi procedurile guvernării democratice.
Guvernare internaţională
FMI are grijă de stabilitatea financiară a ţării, „ajutând" Guvernul să chivernisească bugetul public. Acum, Guvernul de la Bucureşti recunoaşte că nu este în stare să gestioneze nici absorbţia fondurilor europene, angajând expertiza unor instituţii financiare internaţionale pentru a pregăti capacitatea administrativă şi cadrul de reglementare, în vederea accesării sumelor alocate în actualul exerciţiu bugetar şi al celui viitor (2014-2020). Ceea ce înseamnă că statul român a recurs la contractarea unor servicii de guvernare a aspectelor bugetare de către anumite instituţii şi organizaţii internaţionale.
Aceasta poate duce la interpretarea că „interesul naţional", pe care-l evocă atât de des „suveraniştii" şi oficialii români, este mai bine servit prin intermediul unor autorităţi internaţionale decât de propriile noastre autorităţi. Ori că autorităţile de azi sunt preocupate doar de administrarea bugetului public, într-o manieră cel puţin discutabilă, şi nu de guvernare, oferind argument