Aseară, la Bruxelles, 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au semnat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare, care prevede introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, a anunţat preşedintele Uniunii.
"Toate statele şi-au manifestat intenţia de a adera la pactul bugetar cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe", a declarat pentru presă premierul suedez Fredrik Reinfelt la finalul summitului european, citat de Mediafax.
Preşedintele Nicolas Sarkozy s-a arătat surprins de schimbarea de atitudine a Cehiei, stat care a invocat "motive constituţionale" şi dificultăţi de a ratifica noul tratat bugetar.
Pactul prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5 la sută din PIB. Fiecare stat va trebui să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv. În caz de depăşire a limitei de 3% din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni cvasi-automate.
Pactul va fi semnat oficial la începutul lunii martie
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată ce 12 state l-au ratificat. Acest pact răspunde cerinţei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o condiţie pentru solidaritatea financiară a Germaniei cu statele în dificultate din zona euro.
Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorită unui compromis la care au ajuns Polonia şi Franţa cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro. Această problemă simbolică, dar foarte sensibilă din punct de vedere politic, a fost disputată mai multe săptămâni. În timp ce Varşovia insista ca state din zona non-euro să participe în continuare la summiturile zonei euro, Fran