Dezbaterile ce au avut loc în Consiliul de Securitate al ONU, aseară, referitoare la Siria s-au încheiat fără ca ţările membre să ajungă la un acord, relatează BBC. Sursa: Reuters
Consiliul a discutat adoptarea unui plan al Ligii Arabe în care se cere încetarea violenţelor şi părăsirea puterii de către Bashar al-Assad. Premierul din Qatar a cerut membrilor Consiliului să acţioneze contra "maşinii de ucis" a preşedintelui Assad.
Dar China şi Rusia au susţinut că planul presupune schimbarea unui regim dintr-o ţară şi se opun propunerii făcute de Liga Arabă.
"Nu vrem să schimbăm un regim într-o altă ţară"
"Nu cred că politica Rusiei este aceea de a cere oamenilor să demisioneze din funcţie", a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Da, am condamnat ferm folosirea forţei de către trupele guvernamentale contra civililor. Dar condamnăm în aceeaşi manieră şi modul în care grupările extremiste atacă poziţiile ocupate de forţele guvernului", a precizat Lavrov.
"China se opune ferm forţării unei schimbări de regim în Siria, care ar viola Carta Naţiunilor Unite şi normele de bază ale practicii relaţiilor internaţionale", a declarat ambasadorul chinez la ONU, Li Baodong, în timpul reuniunii, potrivit agenţiei de stat Xinhua.
Secretarul de Stat american Hillary Clinton a sugerat, mai târziu, că negocierile ar putea continua în ceea ce priveşte textul.
"Vom face un efort concertat, în următoarele zile, pentru a ajunge la un acord în Consiliul de Securitate, de adoptare a unei rezoluţii care să transmită un mesaj preşedintelui Assad şi regimului său", a spus Clinton, citată de AP. Naţiunile occidentale sperau ca sesiunea de ieri să ducă la o atenuare a poziţiei intransigente a Rusiei.
Speranţe pentru negociere
Într-o notă optimistă, reprezentantul rus la ONU, Vitali Churkin, a spus că proiectul de rezoluţie co