Un ziarist, şi nu oricare, ci câştigătorul premiului Pulitzer, James B. Stewart, şi-a verificat situaţia fiscală şi a constatat că din veniturile sale i-a fost reţinut un impozit şocant de 74% din venitul impozabil. \"Sunt e, cumva cel mai impozitat om din America?\", se întreabă retoric ziaristul american, într-o opinie publicată în New York Times, citată de Reuters. Sursa: Reuters
Problema cotelor de impozitare este dezbătută intens în această perioadă, după ce din declaraţiile fiscale a rezultat că Mitt Romney a fost impozitat cu o rată de 13,9%, iar secretara lui Warren Buffett, Debbie Bosanek, plăteşte un impozit de 35,8%, faţă de 17,4%, cât plăteşte celebrul său şef.
Cum a ajuns cota de impozitare a unui jurnalist la un nivel astronomic? În urma cercetărilor pe care le-a făcut, el a stabilit că situaţia sa este "o furtună aproape perfectă a politicilor fiscale punitive". El locuieste într-una din zonele cu cele mai mari impozite din ţară, New York District, îşi câştigă venitul (nu îl obţine din câştiguri de capital sau din dobânzi, ca în cazul lui Romney), nu are o deductibilitate ipotecară mare şi, pentru o parte din venit, plăteşte o taxă pentru afacerile fără personalitate juridică, cum ar fi drepturile de autor pentru cărţi.
Chiar şi gestul său generos de a dona 25% din veniturile sale în scopuri caritabile nu l-a ajutat cu mare lucru.
Povara impozitului minim alternativ
Taxele locale mari şi impozitul pe venit pe care le plăteşte în New York îi permit lui Stewart să şi le deducă, însă nivelul decuctibilităţilor este prea mare raportat la veniturile sale. În acest caz, se aplică automat impozitul minim alternativ (AMT), o povară dureroasă pentru contribuabilii americani care o suportă.
Iniţial, această taxă a fost concepută de autorităţi ca o modalitate de a se asigura că bogaţii îşi plăt