Foto: Thinkstock V-aţi prezentat la controlul medical periodic sau urmează să fiţi supus unei intervenţii ori proceduri chirurgicale? Aveţi febră, prezentaţi oboseală, slăbiciune, paloare? Aţi suferit un traumatism sau o hemoragie? Suferiţi de o boală cronică ce trebuie periodic evaluată? Prima investigaţie care vă este recomandată este de obicei hemoleucograma! Este o investigaţie simplă, necostisitoare, prin care se obţin rezultate importante, esenţiale pentru aprecierea stării generale de sănătate. Totuşi, datele obţinute nu sunt specifice şi nu sunt aproape niciodată suficiente pentru precizarea unui diagnostic, dar alertează şi orientează spre alte investigaţii eventual necesare. Iată de ce ar trebui să fim familiarizaţi cu valorile normale ale unei hemoleucograme.
Hemoleucograma oferă informaţii privind numărul şi caracteristicile principale ale celulelor din sânge - hematii, leucocite şi trombocite. Se determină: numărul de hematii, indicii eritrocitari, numărul de leucocite şi formula leucocitară, numărul de trombocite şi indicii trombocitari, hemoglobina şi hematocritul.
Hematiile (eritrocitele sau globulele roşii) au rolul de a transporta gazele în sânge, adică oxigenul de la plămâni spre ţesuturi şi bioxidul de carbon de la ţesuturi spre plămâni. Valorile normale sunt de 4,5-5,8 milioane/mmc la bărbaţi, 4-5 milioane/mmc la femei, 3,8-6 milioane/mmc la copii şi 4-6 milioane/mmc la nou-născuţi. Valorile crescute se întâlnesc la fumători, la persoane cu boli cardiovasculare sau pulmonare cronice, dar şi în alte afecţiuni cronice (renale sau hepatice). Valori scăzute apar în anemii. Anemiile pot avea numeroase cauze: hemoragică, hemolitică (produsă prin distrugerea anormală a hematiilor prin diferite mecanisme), nutriţionale (prin lipsă de fier, acid folic, vitamina B12), activitate scăzută a măduvei osoase (unde ele se formează în mod